Кооперация! - част първа

Не, няма да ви говоря за имоти. :D Тези дни се замислих, как доста от изиграните игри скоро съм ги изиграл кооперативно, или дори и да са single-player, то пак е било споделено изживяване. Единият играе, другият спекулира какво ще се случи, после ролите се разменят. Да, да "въртиш" пада/мишката/клавиатурата винаги е вариант! Та, ето едно обобщение, какво ни мина през... пада. ;)

Life Is Strange

Да, тази игра. Епизодичен "куест" (да, за жалост нямаше много пъзели), наблягащ над story-telling-a, пътуване във времето и още няколко... интересни теми, които наблюдаваме всеки ден. Струваше си.

С Хриси я изиграхме буквално на един дъх... Тъй де, няколко вечери и една безсънна нощ. :D Играта е направена да се играе от един човек... Но! Но! Изненада! Играта много добре си вървеше и с 2-ма човека. Какво имам предвид? Един управлява, а заедно взимаме решенията, как трябва да се подходи към дадено действие/ситуация. Да, това работи. Не мога да опиша задоволството си от купищата дискусии и спекулации какво ще се случи и как ще поемат събитията при дадено решение. Невероятно кооп изживяване, силно препоръчвам, особено ако е споделено с любимия човек.

Until Dawn

Ох. Бях леко скептичен в началото за играта, но не съжалявам, че в последствие я взех и успях да навия първо Хриси, а после Виктор и Софи да я изиграем. Да, изиграл съм я 2 пъти и 2-та пъти беше супер забавно. Методът - "въртяхме" си пада.

Играта предразполага за това да се "играе" от няколко човека. Както и в Life Is Strange, историята и нейния прогрес се гради на базата на вземане на решения за дадени действия, ситуации и техните последствия. Да, последствията. Както го наричат в играта - The butterfly effect. Всяко действие/решение ще се отрази някъде навътре в играта. Отново супер яко изживяване. И 2-та пъти. Първия път, аз пищях като момиченце и към края на играта, се случи така, че играхме на светната лампа, а вторият път си беше удоволствие да видя пък как Вик и Софи ще "завъртят" историята, спекулациите, решенията, а и в последствие как се стряскаха. Отново, силно препоръчвам. :)


Chariot

Това вече си е кооперативна игрица. Не е нито куест, нито story-telling, а 2D indie action adventure. Както заглавието гласи "Каручка", героите в играта ще трябва да управляват царската каручка през мини, вулкани и гробници, за да събират огромно количество злато и да намерят идеалното място да заровят царския ковчег, който каруцата носи. Звучи странно, знам. :D Играта може да се изиграе и самостоятелно, но силата й е в кооперативната игра.

С абсолютно базовата физика, която предлага играта, дизайнерите са направили куп предизвикателства, през които героите трябва да прекарат каручката. И повярвайте ми, звучи лесно, но не е. :D Играта, разчита на успешната комуникация, търпение и в последствие синхронизиране със съотборника. С Хриси сме изиграли доволно количество часове в играта и смея да твърдя, че играта си струва. Само заради кооп елемента й.

Разбира се, има още игри, които задължително трябва да се споменат. Но за тях... в част 2. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар