Stifled - Closed Demo Review

Ужасии в мрака!

   За жалост ще ми е доста трудно да опиша тази игра, без да вкарам известна доза спойлери, но ще се постарая, да ги сведа до минимум. Трябва да спомена, че текущите ми впечатления се градят върху петнадесет минутен демо билд и пак бях приятно очарован.

   Stifled е игра, която разчита изключително много на звука. Вие сте Дейвид (по груби спомени, защото съм скаран с имената) и след неприятна катастрофа, не че има приятни такива, отваряте очи и се впускате в заобикалящия ви мрак, за да търсите жена си. Още в самото начало играта приятно ме изненада с това, че започва моментално с градене на историята- писмо и няколко предмета, които ви карат да повдигнете едната си вежда и да издадете загадъчно "хммм...". Хубавото е, че се стига само до предположения, за какво иде реч, без да се разкаже всичко, още в самото начало. Историята ви спохожда с хода на играта, къде завоалирано, къде директно, но като цяло- плавно и градивно. Мога спокойно да напиша, че разработчиците са се справили много добре с тази част.


   Атмосферата е доста иновативна. С много малки изключения, почти през цялото време сте потопени в пълен мрак и разчитате единствено на ехолокация. Дали чрез бутон на клавиатурата или пада, или пък ще предпочетете сами да издавате звуци пред микрофона, ще ви се наложи доста често да пристъпвате крачка по крачка. Това е най- интересната част, която за жалост, може и да ви скъса нервите. Когато вие или някакъв обект в околната обстановка издаде звук, веднага се образуват вълни, като че сте пуснали камъче във вода. В зависимост, колко силен звук е издаден, диаметърът на тези вълни е различен и виждате околната среда, само в техния обсег. Ето тази част е адски добра и нова, но и леко дразнеща. Ако решите да се потопите изцяло в играта, особено като се има предвид, че е VR ready и използвате само микрофона си, за да издавате звуци и да "гледате", ще срещнете известни проблеми. Държа да отбележа, че не съм оборудван с VR, нито микрофонът ми е хубав, което може да е главната причина за несполуките ми, но изключително често ми се налагаше да прибягвам до бутонът, за издаване на звуци. Диаметърът на звуковите вълни е разделен на три нива. Да кажем- малко, средно и голямо. Тези нива на диаметрите важат, дори ако използвате микрофон, което води до некомфортния момент, че ако леко прескочите границата на едното ниво, веднага отивате на следващото. Може да не звучи толкова зле, но когато искате да сте скрити, опира до живот и смърт. Отново споменавам, че може да е проблем с моят евтин микрофон, но ми остана лек горчив вкус. Колкото до бутона, с който Дейвид издава звук, ако не искате да използвате микрофон- не трябва да е един. Колкото повече го задържате, съответно се променят и диаметрите на звуковите вълни. Но тук идва моментът, че ако не се загледате, може вместо да подсмръкнете тихо, да се извикате, все едно събирате стадо от паша. Искрено смятам, че този бутон трябва да се раздели на три отделни. 1, 2 и 3 примерно са на удобно място, ако сте с клавиатура, а за пад, може да се направи комбинация от тригър и бутон. Лично мнение. Тук ще вмъкна и още нещо, което ми направи впечатление. Демото, до което се докоснах е грубо 10-15мин. Знам, че не могат да сложат много в толкова малко, но се надявам, че ще има разнообразие в страшните моменти, както  и интересни пъзели в пълната версия, иначе се опасявам, че играта ще доскучае много бързо и ще изтърве потенциала си. А наистина го има.

   Графиката... Не съм сигурен, че мога да я коментирам обективно. Както споменах, играта е VR ориентирана, но аз не притежавам въпросното устройство. От клипчета, които съм гледал на Окълъс, винаги съм оставал с впечатлението, че графиката винаги е няколко нива надолу от това, което е прието за стандарт в днешни дни. Вероятно е така, за да не се товари VR-a, но не съм чел, няма да коментирам. Все пак, в тази игра, може спокойно да се пропусне графиката, тъй като през почти цялото време, всичко ще ви се изобразява в черти и много леки силуети, симулиращи ехолокацията. Играта е лека и на моята "средна" система, спокойно вървеше с постоянни 60 кадъра с всички настройки на макс. Рядко срещано явление в последно време.


   Звукът в тази игра е... Е, все пак цялата игра разчита на това. Как смятате, че е!? Всичко е пипнато много добре. Звуците от вашия герой, околните звуци и тези на лошковеца. Особено тези от последния споменат. Ако кажа, че съм настръхнал първият път, когато ги чух- ще е малко. Радвам се, че кожата ми е добре прикрепена към тялото, защото имаше опасност да се разхождам по организъм. Не знам, може би въпросните "писъци" ми влияят на мен така, но определено няма скоро да забравя това чувство. Като цяло- озвучаването е на ниво и не намирам кусури.

   Хей, ще взема да приключвам, че се унесох. Писах повече време за Stifled, от колкото ми отне, за да мина демото й. Обобщено казано/ написано- играта е много добра според мен. Успява да стресне, дори без VR set, иновативна е и добре изпипана в детайлите. Нямам търпение да разбера цялата история на Дейвид и жена му и да видя, какви страхотии дебнат в пълната версия на Stifled!

Ако искате и вие да пробвате Stifled, преди пълната версия да излезе на 13 декември, може да намерите демо версия на страницата ѝ в Steam: Демо

Closed Demo Build-да на Stifled ни беше предоставен от GATTAI GAMES.

Ревю на английски

Няма коментари:

Публикуване на коментар